Tyto produkty obsahují nejnebezpečnější rtuť.

1972 si pamatovaly strašlivé události.V Iráku bylo za několik dní v nemocnicích otráveno více než 6,5 tisíc lidí, 500 z nich zemřelo.Všechny oběti konzumovaly své vlastní pečivo před otravou.Důvod byl stanoven dostatečně rychle.Pro mouku použili rolníci zrno osiva, které jim vláda dala.Dříve byla populace varována, že zrno bylo vyleptáno methylmertu.Rolníci však nebrali vážně slova vlády.Navíc obyvatelé chtěli získat mouku z kvalitního obilí, když v té době neexistovalo jiné.

Obsah

Otrava ryb

Případy otravy rtutí v důsledku určitých produktů nejsou neobvyklé.Pokud v případě chleba došlo k tragédii kvůli zanedbání, v 50. letech 20. století byli obyvatelé japonské vesnice Minamata otráveni obyčejnými rybami, které ji obvykle snědly a chytily ji do oceánu.

Vědci ve studii zjistili obrovský obsah rtuti v rybách.Pravidelné používání takových mořských plodů vedlo ke skutečnosti, že lidé sami, aniž by si toho byli vědomi, hromadili kov, dokud jeho koncentrace nedosáhla kritického bodu.Následně byla vesnice pojmenována nemoc spojená s otravou rtutí - syndrom Minamata.Téměř každý ví, že ryby obsahují nejvíce rtuti.V zemích se maximální přípustná míra rtuti u ryb liší od 0,3mg /kg (Rusko) až 1 mg /kg (Finsko, Japonsko, Švédsko).

Nevhodné ryby

Vědci v průběhu výzkumu mořského života zjistili, které druhy jsou nejméně a nejnebezpečnější v závislosti na rtuti, kterou obsahuje.Například královská makrela, mečoun a žralok jsou obecně nevhodné ke spotřebě.Takovým druhům, jako je mořský vlk, americký humr, pstruh obecný, se nesmí jíst více než 200 gramů 2-3krát měsíčně.

Doporučujeme přečíst:

Sleď, treska, kapr, okoun a rejnok obsahují méně rtuti, ale nedoporučuje se je používat tak často jako chléb.Nejméně ze všech látek obsahujících rtuť jsou takové druhy, jako jsou chobotnice, okouna, losos, krevety, sardinky, pstruh sladkovodní.

Půda obsahující rtuť

Těžký průmysl se rychle rozvíjí, a proto mnoho regionů není schopno získat produkty šetrné k životnímu prostředí.Rtuť se tak či onak dostává do mnoha produktů průmyslové výroby, často se používá v technologických procesech.

Poté, co látka vstoupí do půdy nebo vodního útvaru, otráví všechno v kruhu.A zelenina, ovoce, obilí, ryby a zvířecí maso pěstované na infikovaných místech, která konzumovala otrávenou trávu, přesahuje přípustné množství rtuti v jejich složení.Jako výsledek, používání těchto produktů, člověk postupně hromadí jed v jeho těle.

Tyto výrobky představují pro nastávající matky velké nebezpečí.Japonští vědci zjistili, že u žen, které zažily otravu rtutí, se v budoucnu mohou narodit potomci s různými patologiemi.To je přibližně osm lidí na každých tisíc.

Jak se projevuje otrava

Rtuť se primárně hromadí v ústní dutině, ledvinách, žaludku a tlustém střevě.Otrava rtutí se projevuje častými závratěmi, migrénou, nespavostí a nevolností.Pokud nemoci včas nezabrání, začne se vyvíjet, v důsledku toho se sníží pohyblivost kloubů, zhorší se řeč a sníží se počet bílých krvinek.

Ruští, japonští a američtí lékaři varují před nebezpečím konzumace ryb, ale nedoporučují úplné vyloučení ryb z potravy, protože to poškozuje tělo více, než to přinese užitek.Kromě toho jsou ryby bohaté na vitamíny, jako jsou omega-3 a mastné kyseliny.Snižují škodlivé účinky rtuti na tělo.Doporučuje se však jíst ryby v malém množství a ne často.

Prevence otravy rtutí

Vzhledem k tomu, že se množství produktů obsahujících rtuť každým dnem zvyšuje, je dnes nesmírně důležité násilně očistit tělo od této toxické látky.To se nevztahuje pouze na lékařsképostupy ve formě mytí oběhového systému nebo užívání doplňků stravy.

Existují potraviny, které obsahují určité složky, které váží a neutralizují rtuť, a poté se z těla snadno odstraní.Mezi těmito produkty se rozlišuje zelenina a některé řasy.Například mořské řasy obsahují speciální látky - algináty.Blokují sloučeniny rtuti a nedovolují, aby se rtuť zotavila do nejnebezpečnějšího stavu - atomového.

Pokud z řas nevyvolává, že je chcete používat ve své každodenní stravě, můžete je nahradit řepou, která je k dispozici ve všech oblastech.Můžete si připravit saláty z červené řepy, vařit boršč, a tím výrazně snížit pravděpodobnost otravy rtutí.Červená řepa obsahuje enzymy, které neutralizují působení toxinů.Ovesný vývar není o nic méně účinný.A zaměstnanci podniků, kde je rtuť často používána v technologických cyklech, konzumují jablečnou marmeládu denně.Obsahuje pektin, který také ničí sloučeniny rtuti.Pokud správně léčíte svou stravu, pak se hrozba otravy rtutí nezdá tak hrozná.