Lahodné a křupavé okurky na zimu: 5 jednoduchých a osvědčených receptů

Navzdory hojnosti hotových marinád a konzervaci v obchodech upřednostňují domácí v domácnosti sběr okurek a rajčat pro zimní období.Pokud chcete vyzkoušet své vlastní mistrovské dílo a porozumět rozdílu mezi obchodem a domácím točením - vyberte recept podle chuti a pusťte se do práce.Pro vás jsme vybrali 5 možností pro polotovary na zimu.Metody se liší složitostí, dobou trvání, ale všechny jsou podobné v jedné - okurky jsou křupavé, šťavnaté a jsou ideální pro saláty, polévky a jako samostatné občerstvení.

Rada!Okurky nakládaných odrůd se nejlépe hodí k uchování: Nezhinsky, křupavé, nakládané, Zozulya, pařížská okurka.

Několik užitečných doporučení najednou:

  1. Solné sklenice omyjte jedlou sodou, poté opláchněte studenou vodou, sterilizujte nebo opláchněte vroucí vodou a důkladně osušte.
  2. Okurky namočte předem, aniž byste odřízli špičky.Pokud jsou okurky velké, namočte je do studené vody po dobu 2-4 hodin, malé a velmi čerstvé po dobu 1-2 hodin.Pokud je ovoce mírně zvadlé, můžete jej nechat přes noc ve vodě.
  3. Opláchněte a osušte všechny ingredience pro marinády, včetně listů vonných stromů a bylin.
  4. Neloupejte kořen mladého křenu, je dobré ho otřít tvrdou (železnou) žínkou, aby se umyl zem a tenká kůže - to stačí.

Se standardní intenzitou solanky až 2 cm křenového kořene listy na 1 litr sklenice, až 3 až 3 cm křenového kořene na 3 litry sklenice.Můžete si vzít celou páteř, nebo můžete nakrájet na kousky.Nejlepšíkořen je tloušťka ukazováčku mužské ruky.Pokud chcete být ostřejší, můžete přidat feferonku, zvýšit množství křenu.Pálivé papriky bez semen jsou mnohem mírnější než u semen.

Obsah

Solení za studena

Recept je uveden na 3 litrové nádobě.Požadováno:

  • 20 plodů okurky;
  • 3 stroužky česneku;
  • 5-6 listů dubu (pro aroma a dezinfekci);
  • 5-6 listů rybízu, třešní;
  • 4 listy křenu;
  • 4 deštníky kopru;
  • 2 bobkové listy;
  • 6 pepřů;
  • 3 Čl.lsůl.

Bereme vodu podle objemu nádoby po odečtení objemu okurek.Proveďte toto:

  1. Vložte všechny vonné listy, do koše dejte kopr;
  2. Česnek nakrájený na polovinu podélně nakrájený, na dno položte sklenice, nechte pepř a křenové listy;
  3. Celý prostor svisle a hustě pokládejte okurkami;
  4. Do pánve nalijte 0,5 l studené vařené nebo čištěné vody, přidejte sůl a promíchejte;
  5. Nalijte okurky solným roztokem, pokud nebylo dost kapaliny, doplňte obyčejnou vodou na vrchol.

Nyní ještě několik listů křenu, doplňte vodou a můžete zakrýt víčko (nikoli korek).Nechte sklenici stát po dobu 3 dnů, poté přidejte další slanou vodu, uzavřete běžným víčkem a dejte ji na chladné tmavé místo.Ukázalo se, že to jsou docela dobré okurky, ale na zimu to nestojí.Křenové listy nahoře zabraňují plísním, ale pokud se alespoň jedna kazíokurka - nezachrání sklenici.

Možnost moření za horka I

Tato metoda je dobrá pro skladování na mezipatrech, uděláme to v litrových nádobách, nakloníme jej pod víko.3 ks.litrové plechovky se hodí:

  • 1,5 kg okurek (10 - 15 ks);
  • 3 deštníky kopru;
  • 3 listy křenu;
  • 6 listů rybízu a třešní (co nejvíce);
  • 3 stroužky česneku;
  • 15–18 hrášků černého pepře;
  • 6 lusků koření;
  • 6 ks.hřebíček (nemůžete vzít);
  • 3 lžičkysůl (1 lžička na plechovku);
  • 6 lžičkycukr (2 lžičky na plechovku).

A teď ocet.Pokud je to esence, pak 1,5 lžičky.na sklenici, je-li 9% roztok, pak 4 lžičky.na 1 plechovce.Rozdělte všechny ingredience 3 a nyní dejte na dno plechovek česnek, pepř, voňavé listy a kopr.Poté položte na všechny greeny list křenu, svisle umístěte (pevně) okurky s oboustranně oříznutými ocasy a nahoře přikryjte koprem.Pokud je v bance místo, nakrájejte plátky okurky, malá rajčata.

Nerozpracovávejte solanku, do sklenice ihned přidejte sůl a cukr, nalijte vroucí vodu vroucí vodou tak, aby pod víkem nebylo více než 0,3 cm, odešlete ke sterilizaci.Za tímto účelem umístěte železný rošt nebo postavte do velkého hrnce se silným dnem, nalijte vodu tak, aby byla „na bedrech“ plechovky, dejte plechovky a vařte alespoň 10 minut.Zůstane pouze získat plechovky, nalijeme ocet, srolovat víko a nechat vychladnout.Ochlaďte horkérotace vzhůru nohama pokrytá přikrývkou nebo ručníkem.

Před zahájením solení musí být okurky důkladně omyty studenou tekoucí vodou a namočeny 1-2 hodiny.Banky a víka musí být sterilizovány.Listy rybízu, křenu, třešní a kopru nalijte vroucí vodou po dobu 1 minuty před položením do sklenic.

Možnost moření za horka II - téměř jako sud

Zelenina je u mužů křupavá, ostrá a velmi oblíbená.Na základě 3-litrové nádoby budete potřebovat:

  • 1,5 kg zeleniny;
  • 3 polévkové lžícesůl (se sklíčkem);
  • 1 list křenu;
  • 4 cm křenový kořen;
  • 2 větve kopru s deštníky;
  • 2-4 listy vonných stromů;
  • 1 snítka estragonu (požadováno);
  • 5 stroužků česneku;
  • Pepř podle chuti.

Vaření se liší jen od moření první možnosti.Připravené okurky bez stonků, česneku a omytých ingrediencí dejte takto: listy stromů, kořen křenu (napůl můžete), kopr, okurky, pak znovu křen, estragon a kopr.V 0,5 litru.sůl zřeďte vroucí vodou a nejprve nalijte do sklenic 2/3 studené čisté vody, poté solanku tak, aby na vrchol nádoby, pod víkem, bylo stále ještě 0,5 cm volného prostoru.

Nyní dejte sklenici na talíř, přikryjte a nechte stát 3 dny.Proběhne kvašení, solanka zakalí - to je normální.Po 3 dnech nalijte solanku do hrnce, vařte 2-3 minuty, plechovky opět nalijte na okraj krku - můžete přidat studenou vroucí vodu, srolovat ji pod víčko a umístit na chladné tmavé místo.Připravenost ve 2týdny, skladujte pouze v lednici, jinak se stanou kyselými.

Varianta moření s hořčicí bez varných konzerv

Můžete si vzít hořčičný prášek nebo hotovou hořčici.I zde jsou užitečné listy z dubu, rybízu, třešně, je dobré přidat malinové listy.Na základě 3-litrové nádoby budete potřebovat:

  • 20-25 okurek (v závislosti na velikosti);
  • 1,5 1 vody;
  • 3 Čl.lsoli;
  • 4-6 voňavých listů;
  • 4 deštníky;
  • 2 listy křenu;
  • 2 Čl.lhořčičný prášek nebo 2,5 lžíce.lhotová hořčice zrn;
  • 10-12 hrášek feferonky.

Pokud chcete ostřejší, přidejte 0,5 cm feferonky se semeny nebo bez nich.Solení je jednoduché: polovinu listů položte na dno plechovky, poslední je 1 list křenu a okurky vložte do řezu (pokud možno těsně).Nyní zbývající greeny a zalijeme solankou.Solanku z vařící vody je třeba vařit se solí, dokud nepřidáte hořčici. Nalijte zeleninu, přikryjte si nylonovým víčkem a nechte vychladnout.Poté sejměte víko a zabalte hrdlo plechovky gázou.Nechte na stole 2 dny (nejlépe na talíři), vyjměte pěnu.Po 2 dnech vypusťte solný roztok do hrnce, přidejte hořčici, vařte 2 minuty, znovu nalijte do sklenice a znovu zakryjte víčkem.Je přípustné nalít hořčici do sklenice a nalijeme vroucí solanku - tak se vám to líbí.

Nechte vychladnout po dobu 6-7 hodin, sejměte víko, vypusťte vroucí solanku a vařtemarináda 7-8 minut.Nalévejte okurky s vroucí marinádou, kterou můžete pod víkem zakořenit.

Doporučení!Pokud solanka nestačí, voda nezavře sklenici nahoru, přidejte vroucí vodu, ale již bez soli.

Nechte utěsněnou nádobu vychladnout otočením vzhůru nohama a zabalením do přikrývky.Solanka bude zakalená, ale stupeň chlazení a připravenost okurek se ustálí.

Nakládáte okurky na zimu?
Výsledky
Načítání ...

Recept na solení ve sklenicích bez octa

Tato varianta rychlého solení bez vaření s aromatickýmis listy a křenem je užitečné pro každého, kdo miluje okurky s křupavým, ale bez zbytečného ztuhnutí.Pro dva 3litrové plechovky je užitečné:

  • 3 litry vody;
  • 6 Čl.lsoli;
  • 4 kg okurek;
  • 6 křenových listů;
  • 4–6 cm křenového kořene (můžete usušit);
  • 20 listů voňavého stromu (bez dubu);
  • 20 lusků pepře;
  • 10 stroužků česneku;
  • Několik větví kopru se semeny.

Rozdělte vše na dvě a vařte podle receptu, jako ve videu.Velmi chutné, rychlé a co je nejdůležitější, takové solení se uchovává po dlouhou dobu.