Jak správně odstranit česnek ze zahrady a uložit v zimě v bytě nebo na venkově

Příznivé vlastnosti česneku jsou známy každé domácnosti, takže v zahradě je vždy postel s voňavou zeleninou.Nenápadná kultura roste téměř na každé půdě, zřídka onemocní a je přirozeným obráncem bobule.

Pečlivě pěstovaná zelenina by měla být sbírána nejen včas, ale také řádně připravena ke skladování.Zvažte všechny fáze - od sklizně až po možnosti položení vonných hlav na zimu.

Obsah

Kdy sklízet

Rostlinný česnek v létě a před zimou ovlivňuje vzhled načasovánísklizeň:

  1. Jaro nebo léto, nedává šipky.Žloutnutí listů je první známkou rané sklizně.

Sklízet jarní česnek po 15. – 20. Srpnu.

  1. Zima.Zimní odrůda může dát šipku nebo se bez ní obejít.Známky začátku sklizně jsou sušení šupin cibulí, žluté spodní listy, skořápka květenství schne, praskne.

Zimní česnek se sklízí koncem července nebo začátkem srpna.

Kopají úrodu za suchého slunečného počasí.Pokud déšť nedávno prošel, nechte půdu několik dní zaschnout.Jinak se hlavy suší ve větrané místnosti pod střechou.

Máte v létě dostatek česneku po celou zimu?
Výsledky
Načítání ...

Co se stane, pokud budou dodrženy lhůty pro čištění

Nesahejte dotahováním vytažením hlav.Vyplatí se nezrnit žárovkyV tomto případě se hlava rozpadne na hřebíček, krycí vločky se roztrhnou a na hlavě mohou růst nové kořeny.

Klíčící, poškozené žárovky nejsou ponechány ke skladování - jsou vyčištěny a použity v miskách.Můžete připravit zahradu a rostlinné stroužky česneku - na konci léta se objeví nová plodina vonné zeleniny.

Pravidla pro sklizeň a přípravu česneku ke skladování

Tipy od zkušených zahrádkářů:

  1. Vykopejte hlavy vidličkou.Lopata může poškodit žárovky.Žádné vidličky, používejte malé zahradní lopaty, pečlivě kopejte žárovky.
  2. Vykopaná plodina je určena k sušení.Nejprve se třese země z kořene, ne sbírejte listy.Rozložte na velká síta nebo hadřík, umístěte do větrané a suché místnosti.Za jasného slunečného počasí nechte česnek uschnout na zemi.Doba schnutí - až 5 dní.
  3. Po vysušení se hlavy osvobodí od kořenů - nařezané zbytkem nejvýše 3 mm, stopka - ponechá se do 10 cm.
  4. Rozdělte hlavy podle velikosti.

Jsou-li hlavy při pocitu mokré, navíc se suší po dobu dalších 3-5 dnů.

Skladovací teplota:

  • v teplé místnosti od +16 ° C do +20 ° C;
  • za chladného počasí od +2 ° C do +4 C.

Průměrná vlhkost vzduchu je 50-80%.Při nadměrné vlhkosti budou hlavy hnít, s nedostatkem vlhkosti vysychají.

Zimní odrůdy česneku se skladují nejdéle 2–3 měsíce - rychleji ztrácí vlhkost.Léto je vhodné na jednoroční trvanlivost.Cibule se třemi vrstvami povlaku vydrží déle než 10 měsíců.

Možnosti skladování česneku

Navrhované způsoby skladování zeleniny pro skladování jsou vhodné pro teplé podmínky bytu a nízké teploty na balkóně, ve sklepě soukromého domu, chaty.

Ne příliš vlhký, relativně teplý a vždy tmavý - takové podmínky jsou vhodné pro dlouhodobé skladování česneku.

Sítě

Další možností je přidávat si nylonové sítě do záložek.Hotové „klobásy“ jsou naskládány nebo zavěšeny.Hlavy jsou vybrány celé, bez známek onemocnění, poškození.Pokud bude česnek uložen v rozložené poloze, nebude do mřížky umístěna více než jedna vrstva.Punčocha zavěšená háčky, punčocha nebo síť je zabalena docela pevně, ale bez přebytku - tak, aby zelenina netlačila proti sobě.

Dlouhé punčochy jsou svázány na několika místech a jsou spojeny s „věnec“ - takže hlavy česneku se nedrží masou, nezhoršují se.

Koše

Uložte si zeleninu na zimu do proutěných košů - ideální pro sklep.Každá vrstva suchých hlav se přenáší novinami, papírem nebo tenkou vrstvou suchých pilin.Materiál chrání vločky předkazí se, nadměrná vlhkost a nadměrná suchost.

Svazky

Dlouhé stonky jsou svázány s nylonovou stuhou (staré punčochy).Zavěste svazky zeleniny na háčky.

Prýmky

Prýmky jsou tkané ze stonku česneku s hlavou, střídavě se starými nylonovými punčochami nebo punčochami.Konec copu je proveden smyčkou, česnek je z něj zavěšen pro uložení.

V pytlích

Jednoduchým způsobem je ušit několik pytlů bavlny nebo vzít starý povlak na polštář, vyrobit z nich dva pytle.Do každého sáčku nalijte suché hlavy a zavěste.

Pokud je v domě málo vlhkosti, jsou hlavy posypány cibulovými slupkami.V místnostech s vysokou vlhkostí opláchněte česnek v koncentrovaném roztoku chloridu sodného, ​​vysušte jej a poté odložte k uskladnění.

V bednách

Dřevěná bedna s hrubou solí je velmi dobrým místem pro skladování česneku ve sklepě.Hloubka zásuvky do 10 cm. Vrstvy výpočtu nejvýše 3.Posypeme každou vrstvu hrubou solí - ošetření chrání před škůdci.

Ve sklenicích

Ve ​​sterilních sklenicích je česnek umístěn pod víko, ze kterého jsou odstraněny horní dvě vrstvy šupin.Zuby zůstávají zakryté skořepinou, neodstraňují ji.V bankách je česnek posypán hrubou solí a uložen na chladném místě.

Poškození a nemoc česneku během skladování

Základní pravidla pro pokládku zeleninytři:

  • skladujte odděleně od jiné zeleniny;
  • vybírají pouze suché a zdravé hlavy;
  • složte žárovky stejné velikosti do jedné nádoby.

To znamená, že blízké visící copánky cibule a česneku se ukládají pouze pro vaření.Takové girlandy můžete pověsit v kuchyni, abyste z nich při přípravě jídel nakrájeli zeleninu.Ve sklepě, spíži nebo skříni je zelenina nesena v různých úhlech.

Běžné problémy se skladováním česneku:

  1. Rot.V partě měl mokrou hlavu.Cesta ven je rozebrat a uschnout celou parta.Zlikvidujte zkažené žárovky.
  2. Plíseň.Česnek byl omrzlý nebo byl zpočátku pokazen.Cesta ven je vytřídit a usušit pevné hlavy vyhozené černou plísní.Taková zelenina by se neměla loupat a jíst.
  3. Sušení.Porážka není okamžitě patrná, ale pokud je ve svazku nalezeno několik sušených hlav, jsou přijata opatření.Zbývající žárovky jsou tříděny, ponořeny do tekutého parafínu.Ochranný obal nedovolí odpařování vlhkosti, česnek přežije do jara.
  4. Objevily se kořeny.Důvodem je, že neodstraní kořeny po sušení nebo v interiéru, což je optimální teplota pro růst kultury.Cesta ven je zpívat kořeny před uložením.

Hřebíček s dlouhými kořeny se vybere, vyčistí, umístí do sterilních sklenic a naplní se slunečnicovým olejem.Uchovávejte v chladničce v těsně uzavřených nádobách.Po 2-4 měsících je připravena vonná koření na saláty.